Hvis du har rejst meget så har du helt sikkert oplevet at søvn, søvnmønstre og senge er meget forskellige fra sted til sted. Der findes mange forskellige kulturer omkring det at sove og hvilken senge der giver den bedste søvn. Her i artiklen kan du blive klogere på søvn og senge i andre lande end Danmark, og samtidig bliver du guidet til hvordan du får mest ud af din søvn, og hvilket senge valg der er det rigtige for dig.

8 timers søvn er det optimale

I de fleste lande er man enige om at 8 timers søvn er det optimale, både for vores helbred og generelle velvære. Der er masser af forskning der peger på hvad for lidt søvn kan have af negative effekter. I Danmark er vi faktisk rimelig gode til at få vores 8 timer. Kigger vi på Sverige sover en ud af 10 kun omkring 4 timer. Flere svenskere siger at det er bl.a. er de mange lyse sommernætter der forstyrrer søvnen. I lande som Grækenland, Italien og Spanien, er det faktisk en ud af fem der sover under 5 timer pr nat.

Temperatur og klima har en indflydelse

Det er velkendt at man sover bedst når der er mørkt, hvilket også kan være grunden til de mange søvnløse svenskere. Nede sydpå er det knap så meget lyset om natten, men nærmere temperaturen der er forstyrrende for søvnen.Det er altså en god ide at sørge for at dit soveværelse er køligt og mørkt, hertil kan du få mørkelægningsgardiner, og forskellige rumtemperaturs regulerende apperater som blæsere, ventilatorer, airconditions osv.

Er du typen der har det varmt om natten er det også vigtigt at vælge en seng der kan transportere sved og høje temperaturer væk fra kroppen. Dit valg af sengetøj, dyne og pude har også en del at sige her.

https://sengeguruen.dk/madrasser/ finder du et stort udvalg af senge og madrasser der er velegnet til dig der især har det varmt om natten.

Senge i forskellige størrelser

Har du nogensinde booket et hotelværelse i USA, så har du sikkert oplevet at kunne vælge mellem queen – eller king size, og derudover er der også den famøse california bed. I USA er det med senge, som med så meget andet, jo større jo bedre. Sydpå ligger man tværtimod sjældent i egentlige dobbeltsenge, er man et par, så skubber man måske to enkeltsenge sammen, og en egentlig dobbeltseng refereres som en ægteseng. I flere lande er en hængekøje der smyger sig tæt om kroppen også et meget populært valg, mens det for andre mere betragtes som et afslappende sted at tilbringe et par timer i ferien.

Er størrelsen vigtig?

Dette spørgsmål er hyppigt stillet når det kommer til aktiviteter i sengen. Når det drejer sig om søvn, så må svaret være ja, størrelsen er vigtig. Men selvom størrelsen er vigtig, så er den stadig individuel. Der findes ikke en standardstørrelse som man på forhånd kan sige er den optimale til dig. Du har brug for plads til at bevæge dig i løbet af natten da du ellers vil blive forstyrret i din søvn hvis der ikke rigtig er plads i din seng. Modsat kan det også føles rart og give en tryghedsfornemmelse hvis sengen ikke er større end højst nødvendigt.

Søvnhygiejne

Måske har du hørt om udtrykket søvnhygiejne? Hvis ikke så kan du læse lidt her om hvad det er, og hvad det betyder for din søvn. Forskningen har vist at der er flere forskellige faktorer der spiller ind på kvaliteten af vores søvn. Det er især mængden af lys der spiller ind på vores søvn. Når det er tid til at sove, så udskiller vores hjerne nemlig søvnhormonet melatonin, men lys, især fra tv- pc- og mobil- skærme, kan forstyrre vores produktion af melatonin og gøre det svært for os at falde i søvn. Udover mængden af lys, spiller vores rutiner også ind på vores søvn. Hvis vi igen kigger sydpå, er der en tradition for at holde Siesta, en kort middagspause, hvor der er indlagt en lur.

 

Forskningen peger på at denne lur, midt på dagen, også er godt for vores helbred og vores generelle velvære. Du kan med fordel indføre en lille Siesta i din hverdag, også selvom det først bliver sidst på eftermiddagen. Sofaen eller en god lænestol er dog at foretrække frem for sengen, da din siesta ikke må vare over en halv time hvis du vil have udbytte af de gavnlige effekter.